Wat is Membraneuze glomerulopathie?

Membraneuze nefropathie ontstaat door een reactie van het afweersysteem. Soms is het ook een gevolg van een andere ziekte of van bepaalde medicijnen.

Hierbij gaat er iets mis met het afweersysteem (immuunsysteem). Gewoonlijk beschermt het afweersysteem het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Bij membraneuze nefropathie richt het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam. Membraneuze nefropathie is dus een auto-immuunziekte (auto betekent zelf of eigen).

Het afweersysteem valt bepaalde eiwitten in het lichaam aan. Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt. De eiwitten zitten in het zeeflichaampje van de nierfilters. Om precies te zijn: in het membraan (vlies) van de zeeflichaampjes. Daardoor komen er veel afweerstoffen in de nierfilters terecht.

Hierbij komen er veel afweerstoffen terecht in de nierfilters. Door de afweerstoffen raken de nierfilters beschadigd. Beschadigde nierfilters werken minder goed. Normaal gesproken zorgen de nierfilters ervoor dat eiwitten in het bloed blijven. Bij membraneuze nefropathie lukt dat niet goed meer. Er lekken dan eiwitten door de nierfilters heen. Die komen in de urine terecht. Op die manier verliest het lichaam belangrijke eiwitten.

Door het eiwitverlies ontstaan verschillende klachten. Het lichaam gaat bijvoorbeeld meer vocht vasthouden. Dat leidt tot vochtophopingen in de armen, de benen en de buik. Vaak loopt het eiwitverlies hoog op. Soms gaat er meer dan 3,5 gram eiwit per dag verloren. ( In mijn geval 12 gram per dag ). Het eiwitgehalte in het bloed is dan ook laag.

Membraneuze nefropathie kan ook een gevolg zijn van een andere ziekte of aandoening. Of van gebruik van bepaalde medicijnen. Dan is sprake van secundaire membraneuze nefropathie (secundair betekent tweede).

Bij de meeste patiënten is de oorzaak van de membraneuze nefropathie echter niet bekend. Er is dan sprake van primaire membraneuze nefropathie (primair betekent eerste). Dit wordt ook wel idiopathische membraneuze nefropathie genoemd (idiopathisch betekent dat de oorzaak niet bekend is).

Al met al zal ik de oorzaak dus waarschijnlijk nooit weten. En dat frustreert. Wat had ik anders kunnen doen? Komt het dan toch door de chronische blaasontsteking?

Bron: http://www.nieren.nl

Gepubliceerd door Niergeklier

50+, vrouw, moeder, oma, nierpatiënt.

One thought on “Wat is Membraneuze glomerulopathie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: